Her 3 Türk’ten 1’i yüksek tansiyondan mustarip
Web NTVMSNBC   
NTVMSNBC'yi açılış sayfam yap
Sağlık
Bayındır Hastaneleri Köşesi
Beslenme
Kalp-Damar Hast.
Genetik
Cinsellik
Stres
Kanser
AIDS
Sigara
Erkek Sağlığı
Kadın Sağlığı
Çocuk-Bebek Sağ.
Diğer Hastalıklar
Kuş Gribi haberleri
Video
Foto Galeri
Türkiye
Dünya
Ekonomi
Spor
Teknoloji
Sağlık
Kültür Sanat
Yaşam
Hava Yol
Yeşil Ekran
Eğitim
Moda
Otomobil
Doğuş Yayın Grubu
NTV
CNBC-e
e2
NTVSPOR.NET
NBA TV
NTV Radyo
Eksen 96.2
Radio N101
NTV Yayınları
N. Geographic
 
NTVMSNBC Anasayfa » Sağlık » Kalp-Damar Hast.

Her 3 Türk’ten 1’i yüksek tansiyondan mustarip

Türkiye’de her 3 yetişkinden birinde görülen yüksek tansiyon, kalp, beyin ve böbrek ile tüm atardamarlarda hasarlar yaratarak, ölümlere yol açabiliyor.

Son yıllarda sıkça rastlanan maskeli hipertansiyona dikkat edilmesi gerekiyor.

 DİĞER HABERLER

  SAĞLIK - EN ÇOK OKUNAN HABERLER

AA
Güncelleme: 16:25 TSİ 12 Haziran 2008 Perşembe

KONYA - Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıddık Ülgen, atardamarlarda dolaşan kanın damar duvarına yaptığı basınca, kan basıncı ya da tansiyon denildiğini söyledi.
Haberin devamı

Bu kan basıncı değerinin normal sınırları aşması durumunda ise yüksek tansiyonun (hipertansiyon) ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Ülgen, tüm dünyada da oldukça sık görülen bu sinsi hastalığa, Türkiye’de her 3 yetişkinden birinde rastlandığını bildirdi.

Hipertansiyonun başta kalp, beyin ve böbrek ile tüm atardamarlarda hasar yaratarak felç, kalp krizi, böbrek yetmezliği ya da damar yırtılması ile ölümlere ya da sakat bırakıcı hastalıklara yol açabildiğini belirten Prof. Dr. Ülgen, şunları kaydetti:
“Hipertansiyon, dünyada sessiz katil olarak biliniyor. Hipertansiyona birçok etken yol açabiliyor. En önemlisi genetik yapıdır. Kişi doğuştan hipertansiyona yatkın olabiliyor. Bunun yanı sıra aşırı tuz tüketimi, şişmanlık ve hareketsiz yaşam gibi birçok faktör, yüksek tansiyona yol açabiliyor. Hastalığın sadece yüzde 5 gibi az bir bölümü, ameliyatlarla tedavi edilebilen düzeydedir. Genelde hipertansiyon hastaları, tedavi edilmemesi ve yaşam biçiminin değiştirilmemesi durumunda hayatları boyunca ölüm ve ciddi rahatsızlık riskiyle karşı karşıyadır.”

MASKELİ YÜKSEK TANSİYON
Prof. Dr. Sıddık Ülgen, bu hastalıktan korunmanın en iyi yolunun bazı alışkanlıkların bırakılması olduğunu belirterek, “Aşırı kilodan, fazla tuz ve yağ tüketiminden kurtulmak riski azaltır. Sigara ve alkolü bırakmak da tedavide önemli rol oynar” dedi.

Şeker hastalığı, kalp ya da böbrek yetersizliği olanların, felç ya da kalp krizi geçirenlerin ve şişmanların büyük risk altında olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ülgen, “Son yıllarda maskeli hipertansiyon diye bir kavram çıktı. Kişinin günlük hayatta tansiyonu varken ölçümlerde normal çıkabiliyor. Bu yüzden daha ayrıntılı incelemelere ihtiyaç var” diye konuştu.

Prof. Dr. Ülgen, hastaların önemli bölümünün hipertansiyon rahatsızlığı olduğunu bilmediğini ifade ederek, bu yüzden 6 ayda bir kan basıncı ölçümü yaptırılmasını önerdi.

 

Bu habere oy ver
Düşük
1 Puan 2 Puan 3 Puan 4 Puan 5 Puan 6 Puan 7 Puan 8 Puan 9 Puan 10 Puan
Yüksek
     •  En çok puan alan haberler

Yazdır Gönder Görüş yaz/ oku

                        Bu habere henüz yorum yapılmamış


Ana Sayfa | Türkiye | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür Sanat | Doğal Hayat | Eğitim | Moda
Spor | Hava Yol | İletişim | Yardım | İzleyici Görüşleri | Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları