Yaklaşık 15 milyon öğrenci, bugün karne alarak yarı yıl tatiline girdi. Milli Eğitim Bakanlığı, bu dönem karnesinde oynayan öğrencileri yakalamak için, velilere yeni bir hizmet başlattı.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bu uygulamayı Çocuklar karnelerini alıp değiştiriyorlardı. Bu, çocuklarımızı sahteciliğe alıştırıyordu. Şimdi aileler internetten girip birinci elden çocuklarının notlarını görebiliyorlar sözleriyle duyurdu.
MEB Bilişim Hizmetleri Daire Başkanı Turan Şişman da, NTVMNSBCye yeni hizmeti şöyle anlattı: Sanal karne uygulamasına geçtik, sistem şu anda çalışıyor. Vatandaşlarımız bakanlığımızın internet sitesi olan meb.gov.tr adresine girdikten sonra sol taraftaki, E-okul, veli bilgilendirme sistemi isimli ve flaşlı bölümü tıklayıp, öğrencinin T.C. kimlik numarasını ve okul numarasını girerek karnesini görebilir.

Psikologdan velilere tavsiyeler

Turan Şişman, sistemde, sadece bu yıla ait notların görülebildiğini belirtti: Geçen yılların notları şu anda görülemiyor, sadece öğrencinin bu yılki ders notları, okuduğu kitaplar, davranış notları, veli bilgileri, devamsızlık bilgisi, duyurular, haftalık ders programı, öğrencinin aldığı belgeler gibi bilgiler yer alıyor.
Karnelerde öğrencilerin notlarıyla birlikte o dönem içinde kaç kitap okudukları da yazılıyor. 1, 2 ve 3. sınıf öğrencileri için not yerine başarılı, oldukça başarılı gibi pedagojik kriterlere uygun performans notları veriliyor. Üst sınıflar için ise, özellikle Seviye Belirleme Sınavı ve ÖSSyi etkileyeceği düşünülerek; 5 üzerinden yapılan not değerlendirmesiyle birlikte 100 üzerinden değerlendirme de yapılıyor. Yani, notu 5 olan öğrencinin, 100 üzerinden 100 mü, yoksa 80 mi aldığı görülebilecek.
KARNE PARASI DA KALKTI
Sanal karne dönemi ile zaman zaman tartışmalara neden olan karne parası da ortadan kalkıyor.
Yaklaşık 15 milyon öğrenci ile 600 bine yakın öğretmenin 2 hafta sürecek yarıyıl tatili 11 Şubatta bitecek. İlköğretim ve ortaöğretim okullarındaki ikinci yarıyıl 11 Şubat Pazartesi günü başlayacak ve 13 Haziranda sona erecek.