Yeni YÖK Başkanı Prof. Özcan, üniversitelerin rektörleriyle ilk toplantısını yaptı. Tanışma toplantısından sonra, rektörler gazetecilerin soruları üzerine yeni Başkanın sözüne karşı, türban yasağının kalkmayacağını vurguladılar.
ANKARA - Yeni YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ve rektörlerin tanışma toplantısı 15 dakika sürdü. Toplantıda konuşulmadı ama, tüm rektörler gazetecilerin soruları üzerine Özcanın Tüm yasaklar kalkmalı sözünü değerlendirdiler, türban yasağının kalkmayacağı konusunda görüş oluşturdular. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, Başkan Yusuf Ziya Özcanın Tüm yasaklar kalkmalı açıklamasıyla ilgili türban yasağını kastetmemiştir dedi. İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu ise, Türban yasağını kaldırmaya hiç kimsenin gücü yetmez diye konuştu.
Basına kapalı olarak Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezinde gerçekleşen toplantı, saat 09.30da başladı. Toplantı 15 dakika sürdü. YÖK Başkanı Özcan, toplantı çıkışında gazetecilerin soruları üzerine, İstediğiniz kadar bilgiyi daha sonra vereceğim diyerek kültür merkezinden ayrıldı.
REKTÖRLER SORULARI YANITLADI YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcanın ayrılmasının ardından, Akdeniz Üniversitesi Rektörü ve Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın başkanlığında, rektörler ve üniversitelerin temsilcilerinden oluşan Üniversitelerarası Kurul toplandı. Rektörler, ÜAK toplantısı öncesinde, gazetecilerin Rektörler Komitesi toplantısına ilişkin sorularını yanıtladılar.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, toplantıda YÖK Başkanı Özcanın kendilerine nerelerde görev yaptığını anlattığını, kendisini tanıttığını söyledi. Okudan, (Her zaman desteğinizi bekliyorum. Beni ne zaman isterseniz arayabilirsiniz) dedi şeklinde konuştu. Türban yasağına ilişkin bir soru üzerine ise Okudan, yasalar değişmediği müddetçe yasağı uygulayacaklarını belirterek, Sonuçta biz devlet memuruyuz, kamu görevlisiyiz. Yasaları uyguluyoruz dedi. Toplantıda, hiçbir gerginlik olmadığını belirten Okudan, başkanın sadece kendisini tanıtarak, Ben de sizleri ziyaret edeceğim şeklinde konuştuğunu söyledi.
Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın ise türban yasağına ilişkin soruya Bizim gündemimizde bu konu yok. Gündeme geldiği zaman tavrımızın ne olacağını daha önce beyan etmiştik dedi. Akaydın, YÖK Başkanı Özcan Kapısının bütün rektörlere açık olduğunu belirtti.
ARAS: TÜRBAN YASAĞINI KASTETMEMİŞTİR Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras da, türban yasağına ilişkin bir konunun toplantıda gündeme gelmediğini belirterek şöyle konuştu: Bizim üniversitemizin tavrı bu konuda açıktır. Türkiye Cumhuriyetinin bütün yasalarını, mahkemelerin kararlarını sonuna kadar uygularız. Ben Sayın Başkanın açıklamasında türban yasağını kastettiğini zannetmiyorum. Çünkü bu kadar açık yargı kararları AİHM kararları başta olmak üzere, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay kararları olmasına rağmen böyle bir şey söyleyeceğini zannetmiyorum. Ne kastettiğini bilemiyoruz şu anda. Zamanla açıklayacaktır. YÖK Başkanı Özcanın 5 bin araştırma görevlisi kadrosunun hemen hemen garanti olduğunu kendilerine söylediğini ifade eden Aras, Özcanın, Bu konuyu aktardığı Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın da konuya olumlu yaklaştığını söylediğini anlattı.
HİLMİOĞLU: YASAĞI KALDIRMAYA KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu ise, Şu ana kadar YÖK Başkanının katılmadığı bir ÜAK toplantısı hatırlamadığını kaydetti. Hilmioğlu, Türban yasağını kaldırmaya hiç kimsenin gücü yetmez. Türkiye eğer bir hukuk devletiyse, ulema devleti değilse bu kararlar hepimizi bağlar diye konuştu. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut da, üniversitelerde yasakların kalkmasında fayda olacağını, ancak burada türban kastediliyorsa bu konunun hassas ve tehlikeli bir konu olacağını söyledi. Akbulut, bunun serbest bırakılmasının YÖK Başkanının kişisel yetkisinde olmadığını belirterek, bu konunun risk yarattığını savundu. YÖK Başkanının istediği takdirde ÜAK toplantısına katılabileceğini belirten Akbulut, Öyle bir mecburiyeti olmadığını düşünüyorum dedi.