Aşk her zaman mutlu eder mi?
Sağlıklı aşk insanı mutlu ediyor, hoşgörüyü ve yaşam enerjisini artırıp zindelik veriyor. Yani hem bedeni, hem ruhu besliyor. Ama bir de “ya benimsin, ya toprağın” diyenler var ki, bunların hastalıklı aşkları taraflara mutluluk yerine trajedi yaşatıyor. Tutkuyla başlayan aşklar bazen ölümle sonuçlanıyor, ölen taraf da genellikle kadın oluyor. “Sevdiğin için öl-öldür öğretisinin yerleşik hale gelmesi, aşkın patolojik boyuta taşınmasının yolunu açar" diyen Psikolog Ünveren, kadın cinayetlerinin bir nedeninin de patolojik aşklar olduğunu söylüyor. HABER: TÜLAY KARABAĞ tulay.karabag@ntv.com.tr
Aşk, yaşam enerjisi üzerinde çok önemli etkiye sahip en güçlü duygulardan biri. Yüzyıllardır insanlığı meşgul eden konular arasında. Peki aşk neden bu kadar etkili, vücutta neleri değiştiriyor, “ayakları yerden kesen aşk” nasıl oluyor da patolojik bir hal alıyor ve şiddete dönüşüyor?
"AŞK GEÇİCİ BİR GÖRME KUSURUDUR
14 Şubat Sevgililer Gününde aşkın abc’sini ntv.com.tr’ye anlatan Uzman Psikolog Gizem Ünveren, “geçici bir görme kusuru” olarak nitelendirdiği aşkı, “insanın sevebilme ve üretme kapasitesinin psikolojik yatırımı” olarak tanımlıyor ve devam ediyor:
“Çünkü insan sevgi üreterek, sevilmek gereksinimini doyurmak ister. İşte bu süreçte; yaşarken sıkıntı verse de yüreğimizi titreten, aklımızı meşgul eden ve sürekli yaşamak isteyeceğimiz duygu olarak karşımıza çıkan aşk, geçici bir görme kusurudur. Hayal edilenle gerçek arasındaki fark anlaşılıncaya kadar geçen süreyi kapsar. Aynı zamanda olağanüstü bir kaynaşma halidir.”