ABD heyetiyle "Gülen'i iade görüşmeleri" sona erdi
FETÖ elebaşı Gülen'in iadesine ilişkin ABD'den gelen heyetle 2 gün süren görüşmeler tamamlandı. ABD'li yetkililer görüşmelerin "olumlu" geçtiğini belirtti. Beyaz Saray'dan ise "Türkiye'nin sunduğu kanıtlar inceleniyor" açıklaması yapıldı.
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in iadesine ilişkin, Adalet Bakanlığı yetkilileri ile ABD'den gelen heyet arasında yürütülen görüşmeler tamamlandı.
FETÖ elebaşı Gülen'in iadesi için, Türkiye'ye gelen ABD Adalet Bakanlığından 3, Dışişleri Bakanlığından 1 temsilciden oluşan 4 kişilik heyet ile Adalet Bakanlığı yetkilileri arasında dün başlayan görüşmeler sona erdi.
Görüşmeler kapsamında Adalet Bakanlığı bürokratları ve uzmanlarınca, ABD yetkililerine, daha önceden gönderilen dört iade dosyası hakkında bilgiler verildi. 15 Temmuz darbe teşebbüsünün Fethullah Gülen'in emir ve komutası altında gerçekleştirildiğine ilişkin önemli deliller de ABD heyetiyle paylaşıldı.
ABD YETKİLİLERİNE FETÖ SUNUMU
ABD heyetiyle görüşmelerin bugünkü son oturumunda İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun, İzmir Cumhuriyet Başssavcı Vekili Okan Bato, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömer Faruk Aydıner, FETÖ'ye ilişkin çeşitli sunumlar yaptı.
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Tosun, ABD heyetine FETÖ'nün mali yapısını anlattı ve söz konusu yapıyla ilgili elde edilen delillere ilişkin bilgi paylaşımında bulundu.
ABD ve Türk yetkililerin "iade" konusunda bir araya geldiği görüşmeler ilk gün 9, ikinci gün ise 8 saat sürdü. Adalet Bakanlığı yetkilileri, görüşmelerin "olumlu" geçtiğini bildirdi.
"TÜRKİYE'NİN KANITLARI İNCELENİYOR"
Türkiye'nin iade talebine ilişkin Beyaz Saray'dan da bir açıklama geldi. Sözcü Josh Earnes, şunları söyledi:
"Türkiye'nin uzun zamandır Gülen'in faaliyetleri hakkında endişeleri vardı ve ABD'ye önemli kanıtlar sundular. Adalet Bakanlığı yetkilileri de bunları dikkatlice inceliyor. Adalet Bakanlığı heyeti bu hafta Türk muhataplarıyla konuyu ele almak ve kanıtları incelemek üzere Türkiye'de.
Başından beri söylediğimiz iki ülke arasındaki iade anlaşması ve hukuk kuralları bunun nasıl çözüleceğini belirleyecek. Türkler anlaşmada belirlenen sürece girmemizi istediler. Birçok bilgi sundular. Biz de onların endişelerine ciddi şekilde karşılık vermek için gerekli özeni gösteriyoruz."
ABD-TÜRKİYE ARASINDA İADE TRAFİĞİ
FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Hükümet, örgütün elebaşı Gülen'in iadesi için ikamet ettiği ABD'ye "acil tutuklama ve iade" talebinde bulunmuştu.
Yaşanan bu gelişmelerin ardından ABD Adalet Bakanlığı, Fethullah Gülen'in iadesine ilişkin Adalet Bakanlığına bir mektup göndermişti.
ABD Adalet Bakanlığı mektupta, Gülen'in iadesi konusunda yapılacak görüşmeler için Adalet Bakanlığından bir heyetin ABD'ye gönderilmesini ya da Amerikan Adalet Bakanlığından bir heyetin Türkiye'ye gelmesini önermişti.
Adalet Bakanlığınca ABD'ye gönderilen cevap mektubunda, ilk olarak Amerika'dan bir heyetin gelmesi, daha sonra Türkiye'den bir heyetin ABD'de görüşmelerde bulunması teklif edilmişti.
Türkiye'nin teklifini kabul eden ABD Adalet Bakanlığı, bir heyeti Türkiye'ye göndereceğini bildirmişti.
- Etiketler :
- Haberler -
- Gündem
- Dünya
- Genel